Alegerea potrivita
Ideea că ciocolata poate ruina gustul vinului nu este nouă, dar știm prea bine că problema este supraestimată. La fel ca și vinul, ciocolata este considerată încă din cele mai vechi timpuri un afrodisiac, iar împreună, dacă gusturile sunt îmbinate corect, putem descoperi un întreg univers atât din punct de vedere cromatic cât și din punct de vedere al aromei.
Sigur că poate fi dificil să găsești un vin care să se potrivească unei anumite categorii de ciocolată, spre exemplu o ciocolată fondantă topită se potrivește de minune cu un vin nobil roze cum este Ammos Rose plin de arome fructate și extrem de parfumat, dar există multe alte deserturi ce au la bază ciocolata și care pot fi adevărate comori atunci când vor fi asortate unui vin pe măsură.
Trei lucruri de luat în considerare
Fie că vrem să facem cadou o sticlă de vin pe care să o accesorizam cu o ciocolată, fie că vrem să ne surprindem prietenii sau persoana iubită, trebuie să luăm în considerare trei lucruri importante, și anume:
– Tipul de ciocolată;
Ciocolata albă sau ciocolata cu lapte pot fi mult mai ușor asortate față de ciocolata neagră, dar ciocolata neagră prin a sa tărie, poate aduce vinului un plus de miste
– Felul în care servim ciocolata – rece sau fierbinte.
Ciocolata rece este mult mai prietenoasă cu vinul, dar dacă ne gândim la o fântână fierbinte de ciocolată care se scurge peste un platou plin de căpșuni, atunci vom ști că vinul ales va fi precum un colier cu diamante ce asortează cea mai frumoasă rochie neagră.
– Ce alte ingrediente alegem să punem pe farfurie.
Spre exemplu, dacă alegem să punem pe masă un platou cu cireșe, cea mai bună alegere în materie de vinuri este un vin roșu mai dulce, cum ar fi Mirachi Merlot. Spre deosebire de Cabernet Sauvignon, Merlotul este puțin mai delicat, mai dulce, iar o ciocolată amăruie nu va face altceva decât să-i pună în valoare toate notele fructate.
Cea mai simplă modalitate este să vă gândiți la fructele care merg de minune asortate cu tipul de ciocolată preferat și astfel să găsiți un vin care să includă acele arome.
Vinul ar trebui să fie mai dulce decât desertul?
Specialiștii spun că vinul ar trebui să fie mai dulce decât desertul, dar până la urmă totul depinde de gusturile voastre.
Deși sunt extrem de multe persoane care ar combina ciocolata doar cu vinul roșu, să știți că în buchetele fiecărui sortiment se regăsesc numeroase ingrediente ce v-ar putea îndemna să alegeți un vin alb, roze sau chiar un vin spumant.
În general, tot ce aveți de făcut este să vă puneți imaginația la treabă, să îmbinați personalitatea voastră cu cea a degustătorilor și să alegeți cea mai potrivită combinație.