Spre deosebire de alte băuturi precum berea, când vine vorba de alegerea vinului trebuie luați în considerare mai mulți factori, în funcție de circumstanțe și de gusturile personale. Am discutat despre asocierea vinului cu mâncarea și despre regulile care trebuiesc urmate pentru a obține maximul de savoare și arome, atât al vinului cât și al meniului ales. Există totuși anumite trend-uri în materie de vin în funcție de anotimp, alegeri influențate atât de vremea de afară cât și de schimbările dietei de-a lungul anului. Putem astfel delimita selecția de vinuri între sezonul cald și cel rece.

Sezonul cald

Venirea primăverii înseamnă în primul rând trecerea de la dieta tipică iernii, unde carnea, mai ales cea de porc, este elementul principal, la o alimentație mai echilibrată. Odată cu apariția verdețurilor pe piață, meniul zilnic se diversifică. Mai important de atât, schimbările de temperatură odată cu venirea căldurii au efect și asupra alegerii vinului.

Lăsând pentru un moment la o parte asocierea dintre vin și mâncare, haideți să vedem cam care ar fi cele mai bune tipuri de vin în sezonul cald. Deși în general vinurile albe sunt considerate a fi mai ,,ușoare”, deci mai potrivite pentru sezonul cald, în toate categoriile de vinuri există excepții iar culoarea nu ar trebui să fie un criteriu pentru alegere. În sezonul cald ne concentrăm pe vinuri răcoritoare, cu arome de fructe. Aici avem nenumărate opțiuni de vinuri albe sau rose dar și variante roșii precum unele sortimente de Pinot Noir, Merlot sau Shiraz. Căutăm în primul rând vinuri care pot fi servite la temperaturi mai scăzute. Deasemenea, în sezonul cald putem include și vinurile spumante. Cu toate că de obicei pe acestea la asociem cu sărbătorirea unui eveniment, nimic nu vă oprește din a le consuma în mod regulat. Cu toate că în general în România, anotimpul cald este sinonim cu berea la terasă, un vin spumant răcit în mod corespunzător o poate înlocui cu succes. După cum spuneam, important în alegerea vinului este să urmați criteriile de gust, nu cele de culoare. Roșu, alb sau rose, un vin răcoritor cu arome fructate este cea mai bună opțiune, astfel încît să aveți la dispoziție variante pentru toate gusturile și indiferent de meniul ales.

Sezonul rece

În perioada toamnă-iarna, vinurile roșii primează. Dacă în sezonul cald accentul se pune pe vinuri răcoritoare care să potolească setea, odată cu venirea frigului selecția se va schimba, concentrându-se pe vinuri care să ne încălzească și care să se potrivească cu mâncărurile tipice de sezon.

Opțiunile sunt ceva mai limitate când vine vorba de vinuri rose sau albe, ceea ce nu înseamnă că nu puteți găsi o varietate de vin care să fie pe gustul dumneavoastră. Un Dry Rieslieng sau Pinot Gris se pot asocia foarte bine cu mâncărurile mai ,,grele”, tipice sezonului rece.

Vinurile roșii sunt cele care domină această perioadă, mai ales când vine vorba de mâncare. Fie că vorbim de un Cabernet Sauvignon sau de un Merlot, un vin roșu puternic și cu arome complexe este companionul perfect pentru preparatele din carne roșie specifice iernii.

Așa cum am discutat anterior, sărbătorile de iarnă au și ele opțiunile lor în materie de vinuri, unde varietățile de vin roșu sunt la mare cinste. Vinul spumant este tradițional pentru trecerea dintre ani iar în România avem desigur și nenumărate rețete de vin fiert (de la variantele clasice cu mere, citrice și scorțișoară la cele mai ,,exotice” cu piper boabe și ananas) care se aplică exclusiv vinurilor roșii.

Sezonul rece ne face să ne îndreptăm atenția către vinuri puternice, bogate în tanini și care să pună sângele în mișcare.

Asocierea vinului cu mâncarea

Așa cum am menționat anterior, atât în sezonul cald cât și în cel rece putem găsi vinuri potrivite din toate categoriile de culoare. Temperatura de afară nu înseamnă că putem ignora regulile de asociere dintre vin și mâncare. Acestea primează indiferent de situație. Avantajul aici este faptul că, urmând regulile generale puteți experimenta cu diferite combinații de vin și mâncare. Pe timp de vară aveți la dispoziție variante de vin roșu care se potrivesc cu carnea de porc sau vită dar care în același timp sunt și suficient de răcoroase pentru vremea de afară. Același principiu se aplică și sezonului rece. Meniul ales dictează la modul general tipul de vin dar gama de varietăți disponibile vă lasă suficient spațiu de manevră. În orice caz, când vine vorba de vin, experimentarea diferitelor combinații de gusturi sunt practic cea mai plăcută parte pentru un pasionat al acestei băuturi. Un pahar din vinul preferat este o bucurie, indiferent de vremea de afară.