Beneficiile vinului rosu asupra sanatatii au fost subiectul a numeroase studii, care au descoperit ca aceasta bautura ne poate prelungi viata, ne protejeaza importriva unor forme de cancer, imbunatateste sanatatea mentala si sistemul circulator. Potrivit medicalnewstoday.com,efectele pozitive ale vinului rosu se vad doar atunci cand acesta este consumat in cantitati moderate. De exemplu, un pahar de vin rosu pe zi scade riscul afectiunilor cardiace, scade colesterolul si ne ajuta inima sa functioneze bine.

Care sunt beneficiile vinului rosu asupra sanatatii?
Ce vitamine si minerale contine vinul rosu?
Ce este Resveratrolul si care sunt beneficiile acestuia?

Care sunt beneficiile vinului rosu asupra sanatatii?

Iata care sunt cele mai importante beneficii pe care vinul rosu le are asupra organismului nostru, dovedite de numeroase studii ale cercetatorilor:

  1. Reduce riscul de depresie

Mai multe studii ale unor universitati din Spania au aratat ca vinul rosu amelioreaza starile de depresie si anxietatea. Cercetatorii au efectuat studiul pe 2.683 barbati si pe 2.822 femei cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani, pe o perioada de 7 ani. Cercetarea a descoperit ca persoanele care consumau intre 2 si 7 pahare de vin pe saptamana aveau un risc scazut de depresie.

  1. Previne cancerul de colon

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, au aratat ca resveratrolul, cel mai puternic antioxidant, care se regaseste din plin in vinul rosu, poate reduce cu pana la 50% incidenta cancerului de colon si tumorile la nivelul intestinului.

  1. Incetineste imbatranirea

Cercetatorii de la Harvard Medical School sunt primii care au observat efectul antiimbatranire pe care il are vinul rosu. Resveratrolul, polifenolii si flavonoidele continute de vinul rosu sunt antioxidantii care ne ajuta celulele sa se regenereze mai rapid, ne mentin organele sanatoase si ne pot ajuta sa ne prelungim viata.

  1. Previne cancerul de san

Vinul rosu este singurul tip de alcool care nu creste riscul de cancer la san, ba dimpotriva, il poate micsora, au aratat cercetatorii de la Centrul Medical Cedars-Sinai, din Los Angeles.
Chimicalele gasite in coaja strugurilor si in seminte reduc nivelul de estrogen si cresc nivelul testosteronului, mai ales la femeile care intra la menopauza, ceea ce scade considerabil riscul cancerului la san.

  1. Previne bolile degenerative ale creierului

Cercetarile care au studiat efectele pozitive ale vinului rosu asupra creierului dateaza inca din 1977. Studiile cumulate au aratat ca vinul rosu poate preveni dementa, iar antioxidantii mentin sanatatea celulelor nervoase si conexiunile dintre neuroni. Astfel, un studiu publicat in Jurnalul de Tratament al Bolilor Neuropsihiatrice a aratat ca persoanele care consuma cu moderatie vin rosu au un risc cu 23% mai scazut de a suferi afectiuni degenerative ale creierului, in special dementa.

  1. Previne diabetul zaharat de tip 2

Resveratrolul imbunatateste sensibilitatea organismului la insulina. Avand in vedere ca rezistenta la insulina este cauza care declanseaza aparitia diabetului de tip 2, consumul de vin rosu poate preveni aceasta boala. De asemenea, vinul rosu scade si nivelul zaharului din sange, astfel ca beneficiile sale asupra diabeticilor sunt incontestabile.

  1. Imbunatateste functionarea plamanilor si previne cancerul pulmonar

Oamenii de stiinta olandezi au concluzionat ca atat vinul rosu, cat si vinul alb au efecte pozitive asupra plamanilor. In stare pura, resveratrolul imbunatateste functionarea intregului aparat respirator si previne cancerele pulmonare, mai ales in cazul fumatorilor, care au un risc crescut de a dezvolta aceasta boala.

  1. Poate trata acneea

Un studiu publicat in Jurnalul de Dermatologie si Terapie sustine ca resveratrolul continut de vinul rosu este eficient si in tratarea acneei, deoarece are un efect antiinflamator si antimicrobian, grabind in acelasi timp refacerea celulelor pielii.

  1. Previne bolile cardiovasculare

Vinul rosu ne protejeaza inima, pentru ca are un efect de fluidizare a sangelui, poate reduce tensiunea arteriala, impiedica formarea cheagurilor de sange si reduce nivelul colesterolului rau din organism. Asta inseamna ca presiunea pusa pe muschiul cardiac este redusa, iar functia acestuia de a pompa sange este imbunatatita.

  1. Previne afectiunile oculare

Vinul rosu poate opri cresterea necontrolata a vaselor de sange din ochi, responsabile de aparitia orbirii. Retinopatia diabetica si degenerarea vederii, cauzate de inaintarea in varsta, sunt principalele cauze ale orbirii, in SUA, iar consumul de vin rosu te poate ajuta sa iti protejezi vederea pe termen lung.

Ce vitamine si minerale contine vinul rosu?

Vinul rosu are numeroase proprietati date de continutul bogat de vitamine, antioxidanti si minerale. Bogat in resveratrol, polifenoli, care inhiba actiunea radicalilor liberi asupra organismului, si flavonoide, care scad nivelul colesterolului, vinul rosu mai contine si vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6), vitamina C si minerale precum calciu, fier, potasiu si magneziu.

Valori nutritionale

Valori nutritionale pentru 100 ml de vin rosu:

Calorii: 63
Proteine: 0.1
Carbohidrati: 2.1
Grasimi: 0
Fibre: 0
Potasiu: 100 mg
Magneziu: 20 mg
Fosfor: 20 mg
Calciu: 7 mg
Fier: 0.9 mg
Vitamina B1: 0,01 mg
Vitamina B2: 0,02 mg

Ce este Resveratrolul si care sunt beneficiile acestuia?

Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant cunoscut pana in prezent si este de pana la 5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai bun ca Vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat Vitamina C. Antioxidantii au un efect regenerant asupra organismului, ceea ce inseamna ca pot creste rata de reproducere a celulelor, incetinind procesele de imbatranire. Efectul sau antiinflamator ne protejeaza tesuturile si reduce efectele iritatiilor sau alergiilor, inclusiv a celor respiratorii cauzate de bronsite sau de astm, si ne poate proteja impotriva aparitiei cancerului. Acest antioxidant incetineste cu pana la 50% formarea celulelor canceroase sau tumorale si stimuleaza regenerarea si inmultirea celulelor sanatoase.

Resveratrolul se gaseste in special in fructele mov sau violet, dar si in unele legume precum ceapa rosie, varza rosie, sfecla si fasole rosie sau lintea neagra.

Fructele mov au devenit celebre inclusiv datorita dietelor bazate pe consumul lor. Printre ele se numara prunele, coacazele, zmeura, murele, fragii, strugurii negri, afinele sau merisoarele.
Resveratrolul este foarte important pentru sistemul circulator, pentru ca favorizeaza productia de trombocite, celulele rosii, care ajuta la fluidizarea sangelui, imbunatatind circulatia si elasticitatea vaselor circulatoare.

Cat si in ce conditii trebuie consumat vinul rosu?

Potrivit Ghidului Alimentar din SUA, publicat de Departamentul Agriculturii, vinul rosu trebuie consumat cu moderatie: un pahar pe zi pentru femei si cel mult doua pahare pentru barbati. Femeile absorb alcoolul in sange mai rapid decat barbatii, deoarece corpul lor are un continut de apa mai scazut si un nivel diferit de enzime in stomac.
Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie recomanda ca barbatii sa nu consume mai mult de 400 de ml de vin pe zi, in timp ce cantitatea indicata pentru femei este de maximum 250 de ml. De asemenea, asocierea vinului cu mancarea conduce la absorbtia mai lenta a alcoolului in sange, motiv pentru care este recomandat sa nu consumati mai mult de un pahar de vin fara un fel de mancare alaturi.

De ce sa consumam cate un pahar de vin rosu pe zi?

Un pahar de vin rosu pe zi, de 200-250 de ml, este considerat cantitatea optima pentru a te bucura de toate beneficiile acestei bauturi. Consumat seara, inainte de culcare, vinul rosu te ajuta sa te relaxezi si sa te odihnesti mai bine. Iar pentru ca antioxidantii din vin sa isi arate efectele pe termen lung, un pahar de vin pe zi este suficient.

Vinul rosu ingrasa?

Raspunsul la aceasta intrebare este unul cat se poate de simplu: da, daca este consumat in cantitati mari. Un pahar de vin sec are in jur de 100 de calorii, ceea ce nu este mult, mai ales ca vinul este lipsit de grasimi sau carbohidrati. Cu toate acestea, alcoolul ne da senzatia de foame, motiv pentru care este posibil sa mancam mai mult cand bem vin inainte de masa. Asta deoarece organismul nostru proceseaza intai caloriile din alcool, motiv pentru care caloriile din mancare vor fi metabolizate mult mai greu.

Este adevarat ca vinul rosu este un bun afrodisiac?

Pentru ca stimuleaza circulatia sangelui in organism, vinul rosu este considerat unul dintre cele mai bune afrodisiace. Un studiu al cercetatorilor italieni, realizat pe 800 de femei, a descoperit ca femeile care consumau regulat vin rosu aveau un apetit sexual mai mare fata de cele care beau alte tipuri de alcool sau nu consumau deloc bauturi alcoolice.
In cantitati moderate, vinul creste libidoul, deoarece etanolul stimuleaza hipotalamusul, acea parte a creierului responsabila de reglarea temperaturii corpului, productia unor hormoni, controlul senzatiei de foame, dar si comportamentul sexual.
Pentru a maximiza efectul afrodisiac al vinului rosu, este recomandat sa il consumati alaturi de ciocolata neagra, bogata in cofeina si un neurotransmitator numit teobromina. Combinatia de alcool, teobromina si cofeina stimuleaza circulatia creierului si relaxeaza intregul organism, suficient pentru a creste si apetitul sexual.
De altfel, mai multe studii au aratat ca unele mirosuri au un efect stimulant asupra noastra, inclusiv cele ale fructelor dulci. Iar notele fructate din vinurile rosii precum Zinfandel, Pinot Noir sau Syrah sunt cele mai potrivite pentru a ne stimula simturile.

Care sunt cele mai cunoscute soiuri de vin rosu?

Nu toate vinurile rosii sunt la fel. Gustul, culoarea, efectele si aroma depind de la un soi de strugure la altul, iar cunoscatorii fac distinctia intre mai multe tipuri de vin. Le-am selectat pe cele mai faimoase 5 vinuri rosii, cunoscute si apreciate pe tot mapamondul:

Cabernet Sauvingon

Acesta este cel mai cunoscut si popular vin rosu, la nivel mondial. Originar din Franta, zona Bordeaux, unde a aparut prin incrucisarea soiurilor de struguri Cabernet Franc si Sauvignon Blanc, acest vin se distinge prin culoarea sa rubinie si gustul puternic, cu note de coacaze, cirese amare si piper verde. Acum, acest soi de struguri este plantat si in California, Australia sau Chile. Vinul are un nivel mediu de aciditate, ceea ce il face o bautura excelenta pentru a fi servita alaturi de mancaruri, in special fripturi de vita, vanat, manzat sau rata, dar si alaturi de un platou cu branzeturi cu mucegai si fructe. Un vin Cabernet Sauvignon sec are in jur de 13,5% alcool, este bogat in taninuri, iar vinurile vechi se remarca printr-un gust mai fin si mai aromat.

Pinot Noir

Pinot Noir este considerat un vin de elita, si asta pentru ca strugurii din care este fabricat au nevoie de conditii speciale pentru a creste, motiv pentru care acest tip de vin este mai rar. Cramele din Burgundia, Franta, si-au castigat reputatia de a fabrica cel mai bun Pinot Noir din lume, motiv pentru care vinul este numit uneori si Rosu de Burgundia.
Vinul are o aroma placuta si fructata de zmeura, cirese negre dulci, dar si condimente si ciuperci, ceea ce il face usor de idenficat de somelieri. Acest vin nobil are un nivel scazut de taninuri si polifenoli, insa este unul dintre putinele vinuri pe care expertii ne recomanda sa le consumam ca atare. Bineinteles, poate fi asociat si cu mancaruri, in special cele pe baza de peste de mare, precum ton sau somon, cu carnuri afumate, sau specialitati din ciuperci.

Syrah sau Shiraz

Syrah este un vin versatil, folosit si pentru a crea vinurile rose, si este cultivat inca din era Imperiului Roman, in zona in care acum se afla Iranul. Acest vin concentreaza mai multe arome, in special de mure si piper, dar si vanilie sau fum. In plus, este bogat in taninuri si este unul dintre cele mai potrivite vinuri pentru invechire. Un lucru interesant despre Syrah este ca are una dintre cele mai inalte temperaturi recomandate pentru servire, de 18 grade Celsius.

Merlot

Acest vin este fabricat din struguri inchisi la culoare, cu boabe mari, care sunt in mod natural mai bogati in zahar si au un continut redus de acid malic. Spre deosebire de Cabernet Sauvingon, Merlotul are o aroma mai fructata si mai dulce, cu note de mure, prune sau cirese, este mai ieftin si este vinul recomandat incepatorilor. Acest tip de vin are un continut mai scazut de taninuri, ceea ce ii da un gust mai fin si mai putin intepator. Este un vin excelent pentru fripturile de porc, dar si pentru platourile cu branzeturi maturate, cu un gust puternic.

Zinfandel sau Primitivo

Cultivat de mii de ani in Caucazul european, Zinfandelul a devenit celebru mai ales in Italia, dar si in Croatia, unde climatul mediteranean a fost benefic pentru dezvoltarea soiului de struguri. Cu o culoare mai deschisa decat Cabernet Sauvignonul sau Merlotul, Zinfandelul are o o aciditate crescuta, dar si un continut alcoolic care poate ajunge pana la 17%. Acest lucru ii da o textura putin mai uleioasa, dar si un buchet mai bogat si mai aromat. Vinul se remarca prin notele sale care amintesc de gem, afine, piper negru, cirese, prune, merisoare si lemn dulce, motiv pentru care este indicata consumare alaturi de ciocolata neagra sau de un platou cu fructe.

Ce efecte negative poate avea consumul excesiv?

La fel ca in cazul oricarei bauturi alcoolice, si consumul excesiv de vin poate avea efecte negative asupra organismului. Consumat fara masura, vinul creste tensiunea arteriala, poate declansa anumite reactii alergice, inflameaza pancreasul, poate cauza ciroza, duce la tulburari ale somnului, creste riscul aparitiei cancerului, distruge neuronii si, in unele cazuri, poate cauza tulburari violente de comportament.
De asemenea, este bine de stiut ca un pahar de vin sec de 150 de ml contine aproximativ 100 de calorii, in timp ce vinurile dulci pot ajunge pana la 180 de calorii. Consumul unui singur pahar nu are un aport semnificativ dietei noastre, insa o sticla intreaga contine cel putin 500 de calorii. Asta inseamna ca, in timp, consumul excesiv de vin poate duce la obezitate si pentru ca alcoolul ne da o senzatie de foame. Tine cont si de faptul ca acele calorii luate din vin nu sunt transformate in energie si sunt lipsite de nutrientii pe care ti i-ar aduce o masa cu acelasi aport caloric.
Pe langa efectele negative ale alcoolului asupra unei sarcini, este bine de stiut si ca un consum excesiv de vin scade fertilitatea atat in cazul femeilor, insa in special in cazul barbatilor. Acestia se pot confrunta cu un nivel scazut de testosteron, o productie redusa de spermatozoizi, dar si disfunctii erectile, scrie Fitday.com.

Persoanele care sufera de hipertensiune pot consuma vin rosu?

Hipertensiunea este o afectiune in care presiunea sangelui in artere este prea mare. Lasata netratata, aceasta boala epuizeaza muschiul cardiac si poate cauza infarcte. Unul dintre miturile legate de consumul de vin rosu este ca acesta este nociv pentru persoanele care sufera de hipertensiune. Insa cercetarile stiintifice ale medicilor au demontat acest mit. Vinul rosu poate ameliora simptomele hipertensiunii, previne formarea cheagurilor de sange si creste colesterolul „bun” din sange, arata Asociatia Americana a Inimii. Aceste beneficii sunt date de resveratrolul si taninul continute de vinul rosu, niste antioxidanti care au proprietati anticoagulante.
In plus, pentru ca are un efect de relaxare asupra organismului, vinul rosu te poate ajuta sa scapi de stres, depresie sau anxietate, ceea ce duce implicit la scaderea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, daca iei un tratament pentru hipertensiune, este indicat sa ii ceri sfatul medicului inainte de a bea vin, pentru a te asigura ca bautura nu scade efectul medicamentelor.

Sursa foto: Shutterstock

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați un site Web, acesta poate stoca sau prelua informații din browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlați-vă serviciile Cookie personale aici.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

Pentru a utiliza acest site web, folosim următoarele cookie-uri tehnice necesare
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Utilizăm WooCommerce ca sistem de vanzare. Pentru procesarea cartului și comenzii vor fi stocate 2 cookie-uri. Aceste module cookie sunt strict necesare și nu pot fi dezactivate.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Decline all Services
Accept all Services