Cu toții cunoaștem cel puțin o rețetă să includă vin, fie și dacă vorbim de o banală friptură la care adăugăm puțin vin roșu pentru aromă. Există desigur și rețete unde vinul este o componentă majoră, precum celbrul coq au vin franțuzesc. Opțiunile sunt nenumărate așa că haideți să vedem cum ar trebui ales vinul pe care urmează să îl folosiți în bucătărie, în funcție de rețeta aleasă și cam ce merită evitat.

Alegerea vinului folosit în bucătărie

Am mai discutat despre asocierea dintre vin și mâncare iar regulile pentru folosirea vinului la gătit sunt practic similare. Astfel pentru fripturi, rețete din carne de porc sau vită și cam orice considerăm în general a fi mâncăruri grele, se recomandă vinurile roșii seci sau demiseci. Pentru pește și mâncăruri ușoare puteți folosi vinurile albe. Totul depinde de rețetă. Din păcate de multe ori aceasta va menționa doar ,,un pahar de vin sec” sau. și mai rău, ,,un pahar de vin”. Folosiți deci regula antemenționată: dacă se poate bea lângă, se poate folosi și ca ingredient.

Ce ar trebui evitat când alegem vinul pentru gătit

Există câteva aspecte care ar trebui evitate când vine vorba de vin, fie el și doar pentru gătit. În primul rând nu cumpărați și nu folosiți un ,,vin de masă” generic. Acestea sunt soiuri inferioare produse în masă iar calitatea lor lasă de dorit. Vinul trebuie să îmbunătățească aroma mâncării, chiar și ca ingredient. Există suficiente opțiuni la prețuri accesibile pe care să le folosiți. Oricum nu prea veți găsi rețete care să necesite mai mult de 250 de ml. iar restul rămas îl puteți bea sau să îl puteți păstra. Aceasta se aplică mai ales în cazul vinurilor dulci, la care zahărul joacă rol de conservant ceea ce înseamnă că puteți păstra vinul pe termen mai lung.

Deasemenea, ca regulă generală, nu folosiți un vin din care nu ați bea. Indiferent de gusturile personale (să zicem că rețeta necesită vin roșu demisec iar dumneavoastră sunteți fan al vinurilor dulci) nu este recomandat să adăugați în mâncare un vin de calitate inferioară de care nu v-ați putea atinge.

Moduri de folosire a vinului în bucătărie

Vinul, indiferent de soiul ales, poate fi folosit în multiple feluri, nu doar adăugat la o friptură sau un sos.

De exemplu, un vin roșu de calitate poate fi baza pentru marinarea cărnii înainte de preparare ceea ce va da o aromă mult mai intensă.

Vinul alb adăugat peste peștele la cuptor va îmbunătăți enorm rezultatul final. Puteți deasemenea sota legume într-o combinație de ulei cu vin iar pentru anumite prățituri făcute la cuptor un vin dulce adăugat în aluat poate da o nouă savoare desertului dumneavoastră favorit.

Un alt aspect este cel legat de sănătate: există foarte multe rețete unde puteți înlocui cu succes maxim jumătate din cantitatea de ulei folosită, înlocuind-o cu vin. Veți obține astfel mâncăruri mai ușoare și în același timp veți avea șansa să improvizați asupra rețetelor arhicunoscute.

Recomandări generale

Așa cum am mai spus, marea majoritate a rețetelor care implică folosirea vinului sunt destul de vagi, Foarte puține menționează un anume soi. Într-un fel asta e mai bine pentru că vă dă libertatea de alegere. Nu este nevoie să folosiți un vin vechi de zeci de ani dar nici nu este indicat să adăugați mâncării ceva ce nu ați vrea vreodată să vedeți în paharul dumneavoastră.

Astfel, ca recomandări generale menționăm Merlotul, Cabernetul Sauvignon și Pinot Noir-ul pentru vinurile roșii iar pentru cele albe Sauvignon Blanc, Bordeaux-ul alb și Pinot Grigio. Acestea sunt cele mai cunoscute și mai des folosite iar atâta timp cât vinul dumneavoastră preferat se potrivește rețetei alese nu există nici un motiv să nu îl folosiți.