În partea I am discutat despre impactul vinului asupra culturii și societății în Europa, despre istoria sa încă din antichitate și până în perioada Evului Mediu. Să continuăm deci periplul
nostru istoric până în ziua de azi și să vedem ce înseamnă vinul pentru noi în secolul XXI.

Din Renaștere până în perioada modernă

Perioada Renașterii nu a cunoscut modificări importante din punct de vedere al culturii vinului dar a reprezentat un pas important în răspândirea și diversificarea soiurilor disponibile, odată
cu dezvoltarea tot mai intensă a comerțului.
Este perioada în care unele vinuri precum cel de Madeira au început să capete ascendență în alte țări. Dealtfel vinul de Madeira apare menționat și în piesele lui Shakespeare. Putem vedea și în ziua de azi cum unele soiuri și-au păstrat renumele pentru calitatea vinurilor produse și cum unele regiuni sau țări sunt întotdeauna recomandate. Pentru mulți ele sunt un motiv de mândrie națională și motivul unor discuții interminabile despre, să zicem, superioritatea vinurilor franțuzești față de cele spaniole.

Revoluția industrială și producția pe scară largă au avut un impact major asupra vinului, permițând anumitor podgorii să se dezvolte vertiginos și să producă în cantități mult mai mari.
Deși inclusiv în ziua de azi culesul se face tot manual, fabricarea vinului se face la scală industrială. Controlul calității a fost și el îmbunătățit de-alungul timpului, o dată cu avansul din ce în ce mai rapid al tehnologiei.

Un eveniment unic de proporții catastrofale a avut loc în Franța la sfârșitul secolului XIX, filoxera. Adusă din America pe navele de comerț și cauzată de o afidă (o insectă microscopică numită și păduchele de plantă), această plagă a distrus aproape 40% din podgoriile franțuzești, răspândindu-se în toată Europa și ajungând până și în țara noastră.
Singurele soiuri neafectate din România au fost cele cultivate pe terenuri nisipoase, în special Coarna neagră. Singura metodă de stopare a plăgii a fost altoirea soiurilor locale cu soiuri americane rezistente, metodă aplicată și în țara noastră.

Nici până în ziua de azi nu există o metodă definitivă de a elimina cauza filoxerei, insecta mai sus menționată. Altoirea este singurul mod de a proteja podgoriile. Cele neafectate și care nu
au fost altoite sunt foarte puține. În general se crede că rezistența lor nu are legătură cu soiul de struguri ci cu tipul de sol în care aceștia sunt plantați, situație pe care am văzut-o și în România.

Din secolul XX până în prezent

La fel ca orice alt aspect al vieții în Europa, vinul a fost afectat de cele două războaie mondiale dar producția nu a încetat nici pe durata conflictului. În Franța, vinul se oferea ca rație soldaților și există numeroase povești despre recolta din 1914 din regiunea Champagne, desfășurată sub bombardamente. În mod interesant, este și una din cele mai lăudate recolte ale secolului XX.

În 1935 francezii au fost cei care au introdus pe piață ideea Denumirii de Origine Controlată, folosit și în ziua de azi, tocmai pentru a proteja produsele originale. Practic, șampania nu este
șampanie dacă nu provine din regiunea care îi poartă numele. Restul soiurilor de pe piață sunt considerate vinuri spumante, chiar dacă ne-am obișnuit să le numim altfel.
Sistemul Denumirii sau Apelativului de Origine Controlată a început să se răspândească apoi și în alte țări, precum Italia în 1962.

Vinul in perioada moderna

Un eveniment interesant a fost concursul din 1976 din Paris unde experții francezi au desemnat câștigătoare la categoriile alb, respectiv roșu, două vinuri din California.
Evenimentul a avut un impact major la nivel mondial pentru viticultori. Până atunci, consensul general era că nimeni nu poate înfrânge Franța din punct de vedere al calității. Decizia luată a însemnat o nouă etapă în istoria vinului deoarece numărul competitorilor la nivel mondial a crescut vertiginos. Am discutat anterior despre cultura vinului în secolul XXI. Și în România au început să apară așa-numitele wine bars iar datorită dezvoltării tehnologice și a comerțului internațional, în astfel de locuri puteți să încercați vinuri din întreaga lume.

Vinul este și va rămâne un element de bază în cultura și societatea europeană iar apariția podgoriilor în zone de pe glob în care conceptul era practic necunoscut va duce la îmbunătățirea și diversificarea soiurilor disponibile pentru consum, inclusiv la noi în țară. Impactul acestei băuturi la nivel istoric nu poate fi decât respectat. Iar vinul în sine, savurat în continuare.