Trei preparate dobrogene și trei vinuri de la Crama Histria

21

NOIEMBRIE, 2019
Carmen@Gardaculinara

Iubitorii gastronomiei dobrogene, sau cei care vor s-o descopere pe viitor, vor aprecia întotdeauna un vin dobrogean care să însoțească preparatele din această zonă.

Bucurîndu-se de o diversitate greu de găsit în altă parte a României, bucătăria din Dobrogea are privilegiul darurilor oferite de Marea Neagră, de Dunăre și deltă, de pășunile pe care pasc turme de oi, capre sau vite, de recoltele grădinilor cultivate de bulgari, de fructele din livezi, de vița de vie de pe dealurile mîngîiate de soare, de vînat și cîte și mai cîte alte daruri culinare. O asemenea bucătărie trebuie să fie acompaniată și de o paletă de vinuri diverse, de la cele albe, care însoțesc foarte bine peștele marin sau carnea de pasăre, la cele rose, perfecte pentru fructele de mare sau deserturi, ajungînd la vinurile roșii, robuste, fără de care o friptură din renumitul berbecuț dobrogean nu ar fi completă.   

Atunci cînd pun la cale un meniu special, obișnuiesc să mă gîndesc și ce vin pot alege pentru a pune în valoare calitățile amîndurora, căci ce ar fi o mîncare bună fără un vin pe măsură? Iar Crama Histria mi-a demonstrat cu fiecare ocazie că are un vin potrivit pentru fiecare preparat dobrogean pe care îl gătesc. Anul acesta, primul în care am sărbătorit Ziua Gastronomiei și Vinului Românesc, am avut ocazia în cadrul unor evenimente să celebrăm aceste două componente ale moștenirii culturale a Dobrogei: gastronomia și vinul.

Iată cîteva dintre cele mai încîntătoare pairing-uri făcute de specialiștii de la Crama Histria cu preparatele dobrogene gătite de mine.

Începem bine-nțeles cu un aperitiv: scordolea – preparat lipovenesc din zona Deltei Dunării, din pește uscat cu un piure de cartofi cu usturoi, însoțit de un vin Ammos Alb.

Un alt preparat dobrogean care deja e răspîndit și foarte apreciat în toate colțurile țării: piperchi țârgâsiti, un preparat armânesc din ardei prăjiți, cu roșii și brânză de oaie, pentru care un Mirachi Merlot Rose pare că e făcut special.

Cotlet de berbecuț gătit sous vide cu piure de păstîrnac și sos de fructe de pădure. Vinul potrivit la acest fel nu poate fi decît un vin Nikolaos roșu din struguri Merlot, fermentat cu drojdii din flora spontană, o modalitate de a evidenția caracteristicile deosebite ale terroir-ului dobrogean.

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați un site Web, acesta poate stoca sau prelua informații din browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlați-vă serviciile Cookie personale aici.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

Pentru a utiliza acest site web, folosim următoarele cookie-uri tehnice necesare
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Utilizăm WooCommerce ca sistem de vanzare. Pentru procesarea cartului și comenzii vor fi stocate 2 cookie-uri. Aceste module cookie sunt strict necesare și nu pot fi dezactivate.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Decline all Services
Accept all Services