Tipuri de vin rosu. Care sunt cele mai bune tipuri de vin rosu
Tipuri de vin alb. Care sunt cele mai bune tipuri de vin alb
Care sunt cele mai cunoscute soiuri de struguri?
Ce soiuri de struguri cresc in Romania?

Una dintre cele mai apreciate bauturi din lume, vinul e recunoscut atat pentru beneficiile sale asupra sanatatii, prin numarul mare de antioxidanti, cat si pentru gustul sau imbogatit de arome fructate sau lemnoase.

Alegerea unui vin bun, de calitate, poate fi destul de dificila daca esti amator. Exista mii de struguri si tipuri de vin si fiecare dintre ele e unic prin aroma si buchet sau prin continutul de vinuri(Ca sa recapitulam, acesta din urma le imparte in vinuri seci, demiseci, demidulci sau dulci).

Tipuri de vin rosu. Care sunt cele mai bune tipuri de vin rosu

Vinul rosu se pare ca e cel mai apreciat dintre soiurile de vin, atat datorita gustului inconfundabil cat si pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra organismului.
Vinurile rosii au o textura catifelata, arome delicat si buchete florale. Perfecte pentru a te bucura de un pahar in fiecare zi.

Malbec. Comparat adeseori cu Cabernet Sauvignonul sau Syrah, se evidentiaza prin aromele usor afumate, cu note de fructe de padure inchise la culoare,(fine, cirese negre sau mure). Poate capata si arome de ciocolata cu lapte, pudra de cacao, piele sau tutun, in functie de butoiul in care este pastrat.

Gamay este un vin cu o istorie veche, existand mentiuni ale sale inca din secolul 15. Are o aroma de cirese acrisoare, piper negru si fructe de padure uscate, toate completate de o aciditate puternica si de note de liliac sau violete.

Brunello di Montalcino este un vin italian produs in regiunile care inconjoara orasul Montalcino, la 80 de km de Florenta si Toscana. Are o aroma intensa si picanta, cu note de cirese negre, mure, zmeura neagra, ciocolata amaruie, piele si violete. Este comparat cu Pinot Noir, datorita culorii sale inchise, insa este mai acid si se potriveste perfect unei mese cu friptura la gratar.

Sangiovese are o multitudine de arome fructate, de plante medicinale, dar si note pamantii de frunze de ceai si coaja de copac. Cu miros de espresso si de fructe de padure negre, un nivel mare de tanini si o aciditate crescuta, e recunoscut prin gustul sau intepator. Se pastreaza in butoaie de stejar, de la care imprumuta aromele lemnoase care il diferentiaza de alte vinuri.

Vinho do Porto. Celebrul vin de Porto, vin rosu dulce si servit de obicei la deserturi, insa exista si varietati seci sau demiseci. Originar din Portulgalia, dupa cum ii spune si numele, el este acum produs la scara larga, in Australia, Franta, Canada, Africa de Sud, India, Argentina sau SUA, insa doar cele din Portugalia pot purta denumirea „porto” sau „port”.

Cele mai bune tipuri de vin rosu

Cabernet Sauvignon este cel mai popular vin din lume, la ora actuala, si este cultivat in toate regiunile viticole importante. Soiul de struguri cu acelasi nume a aparut in secolul 17, din incrucisarea altor doua soiuri: Cabernet Franc si Sauvignon Blanc. Vinul este inchis la culoare, cu o nuanta de rosu-purpuriu, data de cantitatea impresionanta de antioxidanti pe care ii contine. Este opac si are gust puternic si acid. Complexitatea sa il face ideal pentru asocierile cu carnea rosie, ciocolata neagra sau cu un platou de branzeturi.

Merlot se diferentiaza de Cabernet Sauvignon prin buchetul sau mai bogat si mai catifelat, avand un continut mai redus de tanini si o aciditate mai mica. Cum este unul dintre cele mai accesibile vinuri ca pret, este si cel mai consumat, la nivel mondial. Notele sale fructate includ arome de coacaze, vanilie, fructe de padure si prune, asa ca poate fi servit alaturi de o masa cu fripturi, branzeturi sau tocanite cu sos de rosii.

Grenache imbina aromele de fructe de padure cu o aciditate usoara si note condimentate. Este mai deschis la culoare, nu foarte bogat in tanini, iar taria sa alcoolica este de aproximativ 14%. Acest vin este fabricat din soiul de struguri cu acelasi nume, cultivat in Spania, Australia si in Sudul Frantei.

Shiraz (Syrah) este unul dintre vinurile rosii cu cele mai bogate buchete de arome si antioxidanti, dar si cu una dintre cele mai mari tarii, de 15%. Are arome delicate de mure, menta, vanilie si condimente, o textura ca de catifea si poate fi asociat cu carne de vita, de rata, de vanat sau de miel. Cele mai cunoscute regiuni in care se produce acest vin sunt Franta, in special in Valea Rinului, Australia si Chile.
Pinot Noir este apreciat atat de producatorii de vinuri, cat si de consumatori, pentru notele sale delicate, matasoase si aromele de capsune si zmeura. Soiul de struguri Pinot Noir are coaja mai subtire, ceea ce il face destul de dificil de cultivat, fiind mai vulnerabil in fata bolilor care ataca vita-de-vie. Asadar, vinul este destul de rar, sarac in tanini, insa ceea ce il face atat de cautat este gustul sau irezistibil.

Tipuri de vin alb. Care sunt cele mai bune tipuri de vin alb

Si pentru cei care iubesc vinul alb exista mai multe varietati din care pot alege. Mai dulci, mai aromate? Sau poate mai acide? Vinurile albe se pot consuma ca atare sau asociate cu mancaruri ori deserturi.

White Zinfandel mai poarta si denumirea de „Blush”, datorita culorii sale usor roz si a aromelor fructate care il compun, de zmeura rosie sau piersici. Este un vin dulce, mai slab alcoolizat, care poate fi savurat de oricine.

Viognier este apreciat pentru gustul sau fin si moale, dar si pentru aromele de piersici si pere si pentru aciditatea sa usor intepatoare. Este produs in Valea Rinului, in Franta, dar si in SUA, Australia, Noua Zeelanda, in Africa de Sud sau in Israel.

Verdelho, invechit, capata o aciditate puternica si un gust autentic, insa este mai aromat decat alte tipuri de vin alb atunci cand este consumat in primii 2 ani de la fabricare. Este fabricat mai ales in Portugalia, de unde provine, insa este mai des asociat cu insula Madeira.

Trebbiano este unul dintre cele mai plantate soiuri de struguri din lume, iar vinul produs din el este proaspat, fructat, cu aciditate puternica si arome de mar verde. Trebbiano este cultivat mai ales in Italia si Franta, dar si in Bulgaria sau Portugalia, unde este cunoscut sub numele de „Thalia”.

Sylvaner este vinul de masa preferat in Alsacia, dar este originar din Austria. Are o dulceata aparte, dar si o aciditate puternica, motiv pentru care este servit adeseori alaturi de un desert. Sylvaner are un gust neutru, in care se simt doar note usoare de fructe de padure verzi.

Cele mai bune tipuri de vin alb:

Chardonnay a fost unul dintre cele mai apreciate vinuri in anii ’90, fiind ideal in asocierile cu peste sau carne alba. Originar din Burgundia, Franta, Chardonnay are un buchet bogat, mai catifelat ca decat alte tipuri de vinuri albe seci, cu note puternice de citrice. Este fermentat in butoaie de stejar, care ii imprima si o nota vanilata sau ciocolatie.

Sauvignon Blanc are note proaspete, care amintesc de iarba proaspat tunsa sau de ardeiul gras, insa gustul usor dulceag este dat de notele fructate de mere, pere, mango sau pepene, totul incununat de o aciditate care se resimte abia pe final. Un vin alb versatil, care poate fi asociat cu fructele de mare, carne alba sau salate. Isi are originea in regiunea Bordeaux din Franta, dar acum este produs si pe Valea Loarei, in Noua Zeelanda sau in Australia.

Muscatul este unul dintre vinurile care pot fi servite ca atare, insa aroma sa dulce il face potrivit si pentru deserturile usoare. Are gust fructat, cu aroma puternica de grepfruit si e usor de recunoscut printre degustatori. Se fabrica in regiuni cu climat bland, precum cele din Italia, din Valea Rinului sau din Austria.

Rieslingul sec e perfect pentru mesele care includ peste, carne de pui sau de porc. Aciditatea sa se imbina placut cu gusturile picante ale mancarurilor japoneze sau cu specialitatile afumate. Il poti incerca si alaturi de somon sau de ton.

Pinot grigio se fabrica mai ales in Venetia si regiunea Alto Adige din Italia, dar si pe coasta vestica a Statelor Unite. Vinul este sec, cu gust puternic si acid, cu arome fructate. Este dificil de asociat cu mancarurile, pentru ca e foarte parfumat, insa unele preparate din bucataria thailandeza sau chinezeasca isi echilibreaza bine gusturile cu cel al acestui vin.

Care sunt cele mai cunoscute soiuri de struguri?

In urma cu 20 de ani, cel mai cunoscut si apreciat vin din lume era un vin alb, fabricat in Spania, dintr-un soi de struguri numit Airen. Acum, cel mai popular vin din lume este Cabernet Sauvignonul, dupa cum arata un studiu al Universitatii din Adelaide, Australia.
Strugurii rosii detin majoritatea in privinta soiurilor care sunt cultivate in regiunile viticole din lume. Cabernet Sauvinon este urmat de Merlot si Tempranillo. Cele trei soiuri detin impreuna peste 15% din piata de desfacere pentru vinuri.

Topul celor mai cunoscute soiuri de struguri din lume:

  1. Cabernet Sauvignon
  2. Merlot
  3. Airen
  4. Tempranillo
  5. Chardonnay
  6. Shiraz (Syrah)
  7. Garnacha Tinta
  8. Sauvignon Blanc
  9. Trebbiano Toscano
  10. Pinot Noir

Ce soiuri de struguri cresc in Romania?

Romania ocupa locul 13 in topul producatorilor mondiali de vin si locul 6 in Europa. Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu vita de vie, suntem in top 5 la nivel european. Din sortimentele viticole cultivate in Romania fac parte atat soiuri autohtone de struguri, cat si soiuri internationale de renume.

Feteasca Alba este un soi romanesc traditional si vechi, din care se fabrica indeosebi vinuri seci sau demiseci, cu continut moderat de alcool, recunoscute mai ales pentru finetea gustului.

Rieslingul Italian este cultivat pe o suprafata de peste 20.000 de hectare si asigura o gama larga de vinuri seci, demiseci sau demidulci, dar este folosit si la fabricarea vinurilor spumante sau a distilatelor invechite.

Grasa de Cotnari se cultiva de peste sapte secole, iar vinul alb obtinut din acest soi de struguri este dulce sau demidulce, aromat si acid, cu o tarie alcoolica de 11.5-12.5% si o aroma de stafide.

Sauvignonul este cultivat pe 6.000 de hectare din Romania si se numara printre cele mai apreciate vinuri de export. Vinul sec sau demisec fabricat din Sauvignon este fin, dar are o aroma tare, care il face usor de recunoscut la degustare.

Muscat Ottonel este un soi care isi are originile in Franta, dar este cultivat si in Romania, pe o suprafata extinsa, de peste 8.000 de hectare. Vinurile din Muscat Ottonel sunt dulci, au o aroma tipica si se preteaza pentru invechire.

Babeasca Neagra este unul dintre soiurile autohtone, iar vinurile sunt considerate de consum curent, avand o tarie alcoolica mai mica, de 10-11%. Vinul are note fructate si aciditate, dar si o culoare de rosu intens, care il face atat de atractiv.

Sursa foto: Shutterstock