Recunosc ca imi lipsesc reportajele pe care le publicam la Romania Libera, trezitul cu noaptea in cap, cafeaua pe fuga si goana pe sosea pentru a ajunge cat mai devreme la destinatie. La ani buni de cand nu mai sunt corespondent, am retrait experienta. Sambata, la ora 7:30, m-am infiintat, la invitatia lui Paul Fulea, la plantatia de vie din apropiere de Cogealac, acolo unde se coc strugurii Cramei Histria.

Omul a aparut, la ora stabilita, intr-un SUV japonez de generatie veche, care inca se tine bine pe drumurile de tara si care a dobandit imediat respectul meu dupa ce Paul Fulea mi-a zis „are 400.000 de kilometri parcursi si inca merge”. Am inceput cu vizitarea primului rod, dupa trei ani de munca a viticultorilor, a Cabernetului Sauvingnon. Via mica, dar robusta, intinsa pe noul sistem de araci modulari. Va dati seama ca nu stiam mare lucru, dar am aflat ca este un sistem de sarme si araci care permite, pe masura ce cresc strugurii, ridicarea frunzelor si un acces mai facil al utilajelor pe randurile inguste. In timp ce imi explica, Paul Fulea mesterea la araci, semn ca patronului de crama nu ii este straina munca la 30 de grade in vie. Paul verifica fiecare strugure, de parca intre el si vie ar exista o legatura speciala. De fapt, chiar exista, dar am descoperit acest lucru mai tarziu.

Dupa „tineretea” de Cabernet Sauvingnon, urmeaza o vie veterana de Merlot, veche de 40 de ani, dar care inca este pe rod. Fulea imi explica faptul ca, in mod normal, dupa 20 de ani, viile se inlocuiesc, pentru ca nu mai dau randament, insa „vinurile premium se obtin din vii vechi”. Asa ca via de Merlot va ramane in continuare, chit ca este de o varsta cu mine.

Dupa aceea vizitam „puii” de doi ani, care vor face primii struguri la anul. Chardonnay pe nume, via pitica acum este atent ingrijita pentru a creste mare. Vizita in podgorie se incheie la baza tractoristilor, unde Paul Fulea stabileste ultimele detalii despre ce vor face utilajele duminica dis de dimineata.

Via, un copil rasfatat la Histria

In viile Cramei Histria strugurii se culeg manual, se sorteaza tot manual si se storc in teascul manual. La vinuri, calitatea este mai importanta decat cantitatea si de acest lucru este perfect constient Paul Fulea. Il intreb cate ore sta in fiecare zi in vie. Raspunde ca nu cat ar trebui. „Via este ca un copil. Cu cat petreci mai mult timp cu ea, cu cat vorbesti mai mult cu ea, cu atat iti da mai mult. Un viticultor consacrat se cunoaste dupa modul in care vorbeste cu via”, explica Paul Fulea.

De la baia in canal, la reconversia a 130 de hectare de vie

Parintii lui Paul Fulea au venit in 1979 la Constanta, pentru a lucra la fosta cooperativa agricola care administra viile inainte de 1989, la Cogealac. De la tatal sau, Neculai Fulea, inginer viticultor, a prins pasiunea viilor. „Am copilarit in ferma. Copilaria mea a insemnat joaca pe tractor si scaldatul in canalul de irigatii,povesteste Paul. A preluat afacerea in 2013 de la tatal sau, cu un plan ambitios de reconversie a viiilor. „In 2013, aveam 140 de hectare de vie Merlot veche de 40 de ani si 40 de hectare pe care cultivam struguri de masa, vie veche tot de 40 de ani. In 2014 am demarat patru planuri de reconversie a viilor. Acum avem 130 de hectare de vii noi”, a precizat Paul Fulea. In cifre, Crama Histria a crescut de la active de doua milioane de lei in 2013, la 6 milioane de lei in 2016, cu o tinta de noua milioane de lei in anul urmator. Pe langa aceste cifre, ramane insa pasiunea pentru vie.

In apropiere de Crama Histria, la intrare in Cogealac, se ridica o noua benzinarie. Statiile de carburant sunt rare in zona si oamenii vor putea alimenta la iesirea din comuna, mai putin Paul Fulea. „Am un rezervor de carburant pentru tractoare. Mai bine sa stau linistit”, spune, pe final Paul Fulea, cu gandul tot la vie.

Sursa: constantanoastra.ro