Este normal ca într-un bar sau restaurant să comandați exact ceea ce doriți.
Există momente în care o bere rece este binevenită dar haideți totuși să vedem care este impactul pozitiv și cel negativ asupra sănătății când vine vorba de a alege între un pahar de bere sau unul de vin.

Factorii pozitivi ai consumului de alcool

Consumul moderat de alcool are efecte benefice asupra sănătății dumneavoastră. Aici trebuie să insistăm asupra cuvântului moderat. Există nenumărate studii științifice care au arătat legătura dintre consumul de vin, mai ales vin roșu, și scăderea riscului de afecțiuni cardiovasculare. Vinul conține o substanță numită resveratrol care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Berea are un efect benefic asupra sistemului osos și previne formarea pietrelor la rinichi. S-ar părea deci că fiecare vine cu avantajele proprii.

Nutriție și diete – Vin sau bere?

Când vine vorba de numărul de kilograme în plus, putem spune că berea are un ,,avantaj”. Ca număr de calorii, cele două băuturi sunt destul de apropiate, diferențele fiind infime. Pe de altă parte, berea este consumată în cantități mult mai mari ceea ce duce la creșterea rapidă în greutate, mai ales din cauza numărului de carbohidrați, iar unele variante de beri produse în așa-numitele microbreweries pot avea dublul de calorii al unei beri obișnuite.Dacă de exemplu v-ați decis să urmați o dietă precum ,,keto”, care se axează pe reducera la minim a consumului de carbohidrați, atunci berea nu este o opțiune.

Valori nutritive pentru vin si bere

Pe de altă parte, vinul nu prezintă astfel de riscuri. Un pahar sau două, indiferent dacă vorbim de vin roșu sau vin alb, nu reprezintă un aport semnificativ.

Aici mai intervine și un alt aspect: vinul este o băutură care se bea încet. Scopul este să savurați aroma, nu să vă potoliți setea. Consumul mai lent permite organismului suficient timp să proceseze alcoolul ajuns în sânge, ceea ce scade riscul complicațiilor de sănătate pe termen lung cauzate de alcool.

Studiile arată că, datorită efectelor benefice asupra inimii și sistemului cardiovascular, consumul moderat de vin (1-2 pahare pe zi) prelungește efectiv durata de viață. Nu e de mirare, din moment ce afecțiunile cardiace sunt pe primul loc în topul cauzelor de deces la nivel global.

Factorii negativi ai consumului de alcool

Când vine vorba de bere sau vin, factorii negativi asupra sănătății sunt cauzați de consumul în exces. Consumul moderat vă aduce avantajele menționate mai sus dar depășirea cantităților recomandate, mai ales pe perioade mai lungi de timp nu numai că anulează aceste avantaje ci și cauzează zecile de probleme asociate cu alcoolismul, de la afecțiuni fizice la probleme mentale cauzate de dependență.

În concluzie, atât berea cât ți vinul au avantajele proprii și efecte benefice asupra organismului, de la întărirea sistemului cardiovascular la prevenirea afecțiunilor asociate cu înaintarea în vârstă. Din punct de vedere al numărului de kilograme, vinul prezintă un avantaj datorită consumului ceva mai redus, numărului mai mic de carbohidrați și a modului în care băutura este de obicei savurată (vorbim aici nu doar de ritmul mai lent ci și de faptul că de multe ori vinul se consumă la masă, alături de mâncare).

Desigur, la final alegerea vă aparține. Noi doar vă recomandăm să încercați un pahar de vin alături de prieteni și să dați o șansă acestei băuturi cu tradiție.