Vin alb – Calorii
Tipuri de vin alb
Vin alb – Beneficii
Care vin are cele mai multe beneficii pentru sanatate? Vinul alb sau rosu?
Retete pe baza de vin alb
Ce tip de persoane ar trebui sa evite consumul de vin alb si de ce?
Cum se serveste vinul alb?
Cu ce alimente se consuma vinul alb?
Care este cantitatea de vin alb adecvata pentru consumul zilnic?

Intalnire, masa de familie sau o seara relaxanta de unul singur? Vinul alb e cea mai populara alegere de cele mai multe ori. Iar beneficiile pentru sanatate dubleaza savoarea lui.

In randurile care urmeaza vei descoperi cateva din acele proprietati uimitoare pentru organism, care completeaza gustul vinului alb.

Vin alb – Calorii

Alcoolul e interzis in diete, dar ca sa gestionezi mai bine aportul de calorii, e bine sa stii cate se ascund in bauturile pe care le consumi cel mai des.
Vinul alb sec are 70kcal/100ml, iar cel dulce 163kcal/100ml. Ambele, insa, au mult mai putine decat sampania, care are 183.

Tipuri de vin alb

a) In functie de soiul strugurilor

Aroma unui vin alb e direct influentata de strugurii folositi in producerea lui. Calitatea strugurilor variaza in functie de fertilitatea pamantului, de climatul in care se cultiva si de o serie de alti factori importanti.
Iti povestim si descriem un pic cele mai savuroase tipuri de vin alb, in functie de soiul strugurilor:

Chardonnay

Numele lui provine de la strugurii din care e facut. Originar, acestia se cultiva in regiunea Burgundia din Franta, dar culturile s-au raspandit in mai multe parti ale lumii, inclusiv in Romania. Vinul alb Chardonnay are gust suav, cu aroma florala distincta si se potriveste de minute cu preparatele din peste sau fructe de mare.

Sauvignon Blanc

Strugurii de calitate din care e facut provin tot din Franta. Fie ca e sec, demidulce sau dulce, Sauvignon Blanc are aroma intensa si miros nostalgic de flori de vita de vie. E usor acidulat si cu gust care aminteste de pepenele galben. Cand are cativa ani de vechime in butoi de lemn de stejar, e si mai savuros.

Gewürztraminer

Denumirea acestui vin si a strugurilor provine de la termenul german “condimentat”. Are arome exotice, cu note picante si influente de ghimbir si scortisoara, precum si de lici. De fapt, componentele licilor sunt asemanatoare cu ale strugurilor de acest fel. Daca e servit cu o friptura de vanat salbatic sau cu branza de tip Munster, vinul alb Gewürztraminer e o delicatesa de elita. Iti recomandam sa n-o ratezi!

Pinot Gris

Denumirea lui vine din limba franceza: pinot inseamna con de pin si se refera la forma bobului de strugure. Acesta se dezvolta pe solul calitativ din Burgundia, Franta. Vinul alb Pinot Gris are continut redus de alcool si o varietate de arome(dintre care ies in evidenta marul verde, para si pepenele galben), formand o combinatie excelenta cu branzeturi proaspete, cu salate si deserturi ca tiramisu sau placinta cu branza.

Riesling

Mergem inapoi in Germania, unde a si aparut, dar si fost si mult timp ignorat. Vinul alb Riesling a fost apreciat cu adevarat in ultimul deceniu, pentru calitatile sale superioara. Nu doar ca e unul dintre cele mai aromate vinuri din lume, dar are si o paleta de gusturi exotice, in functie de cat de copt este strugurele. Gusturile lui au influente de ananas, nectarina si piersici. Se bea foarte rece, la aproximativ 6 grade si se armonizeaza cu bucataria asiatica, mai ales daca include curry, tumeric sau sos de soia.

b) In functie de cantitatea de zahar pe care o contin

Ei bine, daca ai crezut pana acum ca gustul dulce sau sec al vinului e influentat de struguri, te-ai inselat. De fapt, tine de procesul de fermentare, care poate sa varieze in functie de preferintele producatorului.
Si asa rezulta urmatoarele categorii de vin:

Vin sec

Drojdiile din vinul sec consuma, in timpul fermentarii, zaharul din must si-l transforma in alcool etilic si dioxid de carbon. Cantitatea de zahar ramasa in compozitia vinului este mica, de 4g/litru.

Vin demisec

Mai dulce decat vinul sec, dar nu suficient de dulce incat sa fie considerat dulce, vinul demisec se obtine sfarsind mai timp procesul de fermentare, ca drojdiile sa nu consume tot zaharul. Cantitatea de zahar continuta? Intre 4 si 12g/l!

Vin demidulce

Cand cantitatea de zahar e cuprinsa intre 12 si 50g/litru, vinul este demidulce. Cum se face? Tot prin oprirea fermentarii mustului inainte de a fi completa.

Vin dulce

Compara-l cu cele seci si diferenta va fi izbitoare! Concentratia de zahar din vinul dulce e de 50g/litru. Unii producatori adauga zahar suplimentar in timpul fermentatiei, altii alcool. Ambele procedee opresc drojdiile sa consume zaharul din struguri.

Vin alb – Beneficii

Vinul alb are o gama larga de beneficii si minerale, printre care potasiu, calciu sau magneziu, vitamine solubile in apa, ca B1, B2, B5 si B6, acid folic, B12 si chiar si vitamina C.Un pahar de vin alb pe zi sporeste puterea sistemului imunitar impotriva virusilor, favorizeaza secretia sucului gastric din stomac, fiind un bun digestiv, si poate trata insomniile, avand efect calmant.
Studiile au aratat ca nu contine colesterol, fibre sau grasimi, iar unul dintre cele mai importante beneficii este continutul sau ridicat de antioxidanti, avand proprietati antiimbatranire.
Vinul alb subtiaza sangele si previne formarea cheagurilor de sange si poate reduce crizele de angina personala.

Care vin are cele mai multe beneficii pentru sanatate? Vinul alb sau rosu?

Nimeni nu poate nega faptul ca vinul este o bautura gustoasa, care complimenteaza armonios orice masa, fie ca e vorba de rosu sau de alb. Ambele tipuri sunt benefice pentru sanatate. Te-ntrebi care e cel mai bun pana la urma?
Daca vom compara un pahar de vin rosu cu unul alb prin consultarea valorilor oferite de Departamentul de Agricultura din SUA, diferentele ar fi cele de mai jos:

Vinul alb are mai putine calorii
Vinul rosu contine, in medie, mai putin zahar natural (0.9g versus 1,4g)
Vinul rosu contine 4% din doza zilnica recomandata de fier si 5% din cea de magneziu, pe cand valorile pentru cel alb sunt de 2, respectiv 4%
Vinul alb presupune un risc redus de mahmureala, spre deosebire de cel rosu
Vinul alb nu pateaza dintii; cel rosu, da
Vinul rosu contine aproximativ 8,4 mg de colina, substanta care favorizeaza dezvoltarea armonioasa a creierului si a metabolismului, iar cel alb doar 6,3 mg
Vinul rosu previne cataracta prin continutul bogat de luteina si zeaxantina (7%)
Vinul rosu contine 3,4% fosfor, care ajuta rinichii sa filtreze substantele toxice, pe cand cel alb contine 2,6%
Asa cum poti observa, atat cel alb, cat si cel rosu prezinta numeroase beneficii, insa cel rosu se dovedeste a fi mai sanatos. Unele studii arata faptul ca vinul rosu poate ajuta organismul in lupta contra cancerului, gratie resveratrolului si a polifenolilor cardioprotectivi din compozitia sa.

Retete pe baza de vin alb

Friptura de miel la cuptor cu vin alb

Ca sa prepari mielul cu vin alb ai nevoie de:
vin alb (1 pahar), carne de miel (2 kg), slanina (200 g), cimbru, usturoi uscat, ulei de floarea-soarelui (1 ceasca), lamaie, piper, sare.
Dezoseaza carnea de miel, apoi unge-o cu un amestec de lamaie, mujdei de usturoi si cimbru. In tava în care o asezi, adauga un pahar de apa si uleiul. Slanina se pune peste carnea de miel, taiata fasii, peste care se presara piperul boabe. Tava se baga la cuptor si, dupa o ora, se adauga vinul alb. Friptura este gata atunci cand se rumeneste bine pe ambele parti.

Ficatei cu vin alb

Ficateii merg la fix cu vinul alb, asa ca trebuie sa iei in considerare reteta. Pentru patru portii, vei avea nevoie de: 500 g ficatei de pui (o tavita), 1 ceapa, 3-4 catei de usturoi, 100 ml vin alb, 50 ml suc de rosii (sau bulion), 3-4 linguri de ulei de masline, 1 legatura de marar si sare si piper dupa gust. Ceapa si usturoiul se calesc in uleiul de masline, apoi se adauga vinul si ficateii si se lasa la foc mediu 20-30 de minute, amestecand regulat. Apoi se adauga sucul de rosii, sarea si piperul, finalizand cu presararea mararului pe deasupra ficateilor.

Scoici la cuptor in vin alb

Vinul alb si fructele de mare sunt una dintre cele mai savuroase combinatii in ceea ce priveste mancarea. Ai grija sa alegi un vin alb de calitate, precum acesta, pentru a avea o experienta culinara cu adevarat deosebita.
Uite de ce ai nevoie: 3 linguri de unt nesarat, 3 catei de usturoi, 1/2 cana de vin alb sec, 1 kg. scoici Vongole, 3 linguri de patrunjel proaspat tocat, 1 lamaie mica si sare si piper dupa gust. Topeste untul intr-o tigaie si fierbe-l alaturi de vin. Apoi adauga scoicile si lasa-le pe foc timp de 5-7 minute, acoperind tigaia cu un capac, pana cand scoicile se deschid. Adauga patrunjelul si aseaza feliile de lamaie decorativ pe marginea farfuriei.

Pulpe la cuptor cu vin alb

O reteta simpla, absolut delicioasa in care vinul alb, isi face simtita prezenta prin aromele sale deosebite. Vei avea nevoie de: 3-4 pulpe de pui, 1 capatana usturoi, 200 mililitri vin alb, boia dulce, condimente pentru pui, sare, piper, ulei. Piesa de rezistenta aici e sosul de usturoi cu vin. Piseaza usturoiul, freaca-l cu ulei si adauga restul condimentelor, apoi stinge-l cu vin alb. Trece fiecare pulpa prin acest amestec, apoi baga totul la cuptor pana cand carnea se rumeneste armonios. Si e gata!

Creveti in sos de vin alb

Un fel de mancare sofisticat, dar cat se poate de simplu de preparat. iata de ce ai nevoie: 500 g creveti proaspeti, 2 ardei iuti uscati, 8 catei usturoi, 1 mana patrunjel proaspat, 1 cana vin alb demisec si ulei de masline. se incinge uleiul de masline si se adauga ardeii iuti curatati de seminte si tocati. Crevetii se spala, se scurg si se stropesc cu putina zeama de lamaie. adauga-i apoi peste uleiul de masline si ardei, alaturi de jumatate din cantitatea de usturoi. Cand sunt aproape rumeniti, adauga patrunjelul, restul de usturoi si paharul de vin. se inabusa sub capac timp de 2 minute, apoi se servesc cu tot cu sos, cu paine de casa prajita bine.

Desi e un fel de mancare sofisticat, e cat se poate de simplu de preparat.
Ai nevoie de: 500 g creveti proaspeti, 2 ardei iuti uscati, 8 catei usturoi, 1 mana patrunjel proaspat, 1 cana vin alb demisec si ulei de masline. se incinge uleiul de masline si se adauga ardeii iuti curatati de seminte si tocati. Crevetii se spala, se scurg si se stropesc cu putina zeama de lamaie. apoi se adauga peste uleiul de masline si ardei, alaturi de jumatate din cantitatea de usturoi. Cand sunt aproape rumeniti, adauga patrunjelul, restul de usturoi si paharul de vin. se inabusa sub capac timp de 2 minute, apoi se servesc cu tot cu sos, cu paine de casa prajita bine.

Ce tip de persoane ar trebui sa evite consumul de vin alb si de ce?

Desi are o multime de avantaje, vinul alb ramane o bautura alcoolica. Pronind de aici, recomandarea noastra e ca persoanele insarcinate, cele cu insuficienta cardiaca si minorii ar trebui sa il evite.Nu are dezavantaje specifice si nu prezinta mai multe riscuri, consumat in exces, decat orice alt tip de vin.

Cum se serveste vinul alb?

Ca sa poti profita la maximum de calitatile sale deosebite, iti lasam mai jos cateva sfaturi despre cum sa bei vinul alb, care e plin de rafinament si savoare.
Atunci cand iei in considerare degustarea lui, trebuie sa te gandesti mai intai la forma paharului care i se potriveste, adica paharul de tip „lalea” cu picior. Piciorul paharului este esential in aceasta combinatie, intrucat vinul alb se serveste rece, la o temperatura cuprinsa intre 10 si 12 grade. Daca ai tine paharul cu mana in jurul cupei vinul s-ar incalzi mai repede si ai pierde sansa de a te bucura cu adevarat de de aroma.
Paharul de vin nu se umple, nivelul vinului trebuie sa ramana la diametrul maxim al paharului.
Daca participi la o masa festiva cu meniu complex si ai de gand sa incerci mai multe tipuri de vin (maximum trei), aminteste-ti sa incepi cu vinul alb de fiecare data, preferabil sec. Acesta poate fi urmat de vin rosu dulce sau demidulce. Vinurile seci trebuie sa fie servite intotdeauna la inceput, pentru a ajunge, treptat, la cele mai dulci.

Ce sunt sulfitii din vinul alb?

Sulfitii din vin sunt, in general, dioxidul de sulf si unele dintre sarurile acidului sulfuros, care se adauga in aceasta bautura pentru a impiedica dezvoltarea micro-organismelor.
Cu alte cuvinte, acesti compusi chimici sunt folositi pentru a nu permite vinului sa se strice – sa-si piarda culoarea si sa aiba un gust intepator, de otet. toate vinurile care au mai mult de 10 mg/l de sulfiti trebuie sa aiba inscris pe eticheta prezenta acestora, conform reglementarilor Uniunii Europene.

Cu ce alimente se consuma vinul alb?

Daca faci vei bea vin alb in contextul unui meniu care se potriveste mai bine cu vinul rosu, risti sa nu te bucuri de adevarata savoare a acestei bauturi. De aceea, este important sa stii cu exactitate cu ce fel de alimente se consuma vinul alb.
In primul rand, branzeturile, de orice fel, merg foarte bine cu acest tip de vin, mai ales daca este sec. Pastele care contin branza, precum Carbonara sau Quatro Formaggi capata un gust aparte atunci cand sunt combinate cu vinuri albe seci, precum Feteasca Alba sau Sauvignon Blanc. Fructele de mare si pestele se asociaza cu acest tip de vin. Carnea de pui, fiind mai slaba, este de asemenea o alegere potrivita.

Care este cantitatea de vin alb adecvata pentru consumul zilnic?

Nutritionistul Karen Ansel e de parere ca un pahar de vin alb pe zi pentru femei si doua pentru barbati ajuta la prevenirea multor boli, precum cele ale inimii si ale sistemului nervos (de exemplu, Alzheimer).
In urma cercetarilor sale a concluzionat ca vinul este cea mai sanatoasa bautura alcoolica, datorita polifenolilor din continutul sau, si ca ar trebui sa il includem in mesele cotidiene. Consumul unei doze mai mari decat cea recomandata poate afecta grav organismul prin cresterea tolerantei la alcool.

Aspecte negative ale consumului de vin in exces

Consumat fara moderatie, vinul alb duce la boli cronice grave. De exemplu, intrucat contine zahar natural, poate favoriza diabetul in organismul tau prin cresterea numarului de trigliceride. Cancerul, de asemenea, se poate dezvolta mai usor din cauza excesului de vin alb, in special cancerul la san. Si chiar daca vinul alb este vestit pentru faptul ca are un risc redus de mahmureala sau dureri de cap, prea multe pahare iti vor provoca migrene cu siguranta. Consumat in exces si intr-un timp scurt, vinul alb, ca orice alta bautura alcoolica, de altfel, poate induce coma alcoolica, conditie ce implica o serie de simptome precum aparitia convulsiilor, a starilor de greata, cat si pierderea constientei.

Obisnuiesti sa consumi vin alb? Care este sortimentul tau preferat?

Sursa foto: Shutterstock

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați un site Web, acesta poate stoca sau prelua informații din browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlați-vă serviciile Cookie personale aici.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

Pentru a utiliza acest site web, folosim următoarele cookie-uri tehnice necesare
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Utilizăm WooCommerce ca sistem de vanzare. Pentru procesarea cartului și comenzii vor fi stocate 2 cookie-uri. Aceste module cookie sunt strict necesare și nu pot fi dezactivate.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Decline all Services
Accept all Services