Despre decantarea vinului

  1. Ce este decantarea vinului
  2. De ce se decanteaza anumite vinuri
  3. Ce vinuri se decanteaza

Cum se decanteaza vinul

  1. Cu ce se decanteaza vinul
  2. Etapele corecte ale decantarii vinului
  3. Servirea vinului dupa decantare

Decantarea vinului este absolut necesara pentru ca licoarea bahica sa-si arate adevarata valoare. Procesul este simplu, dar trebuie sa avem in vedere cateva principii pentru a descoperi toate aromele vinului.

Despre decantarea vinului

Vinul, o bautura vie, in continua transformare, are nevoie de contact cu aerul si de un timp de limpezire pentru a-si dezvalui toate nuantele si aromele.

Culoarea, gustul si notele subtile ale unor soiuri de vin rosu se arata doar dupa ce vinul a intrat in contact cu oxigenul si a fost lasat pentru un timp sa se „linisteasca”. Inainte de a gusta sau de a servi musafirilor anumite tipuri de vin rosu, este imperativ sa tii cont de acest procedeu atat de important in savurarea vinului.

Ce este decantarea vinului

Decantarea vinului reprezinta procesul de limpezire necesar anumitor tipuri de vin rosu. Se realizeaza cu ajutorul decantorului, un recipient special din sticla, cu gatul ingust si baza larga.

Producatorii de vinuri folosesc diverse tratamente specifice pentru a limpezi vinul – tratarea cu bentonita in general – insa acestea nu sunt suficiente pentru a separa toate micile fragmente din fructe de vin. Indiferent daca vinul a fost baricat sau a fost invechit in sticle, decantarea este absolut necesara soiurilor taninoase sau vechi, folosind si la aerarea vinului si descoperirea tuturor subtilitatilor sale.

De ce se decanteaza anumite vinuri

Este un procedeu necesar pentru filtrarea sedimentelor naturale – resturi fine provenite din struguri, care, de altfel, ajuta la conservarea vinului, dar ii ofera si aroma particulara.

Dar decantarea nu se face doar pentru ca sedimentele sa se lase la baza decantorului si sa nu ajunga in pahar, ci si pentru ca unele vinuri au nevoie sa stea in contact cu aerul, sa „respire”, pentru a-si dezvalui buchetul.

Ce vinuri se decanteaza

Procedeul de decantare se aplica doar vinului rosu. Desi este considerata necesara doar in cazul vinurilor rosii vechi, vinurilor de colectie, decantarea este recomandata si vinurilor cu tanini puternici, dar mai tinere.

Dintre vinurile ce au nevoie de o decantare in prealabil, am putea aminti Bordeaux, Porto sau Cabernet Sauvignon.

Cum se decanteaza vinul

Decantarea se face, in mare, cat se poate de simplu. Continutul sticlei se toarna in decantor si se asteapta 30-60 de minute pentru ca toate sedimentele sa se aseze la baza vasului.

O sticla de vin de 750 de mililitri se va turna in totalitate in decantor, iar vinul il va umple pana in zona in care vasul este cel mai larg.

Cu ce se decanteaza vinul

Vasul in care se decanteaza vinul se numeste decantor. Este un vas din sticla transparenta cu baza larga si gatul ingust. In ultimii ani forma clasica a decantorului a cunoscut cateva transformari – in unele cazuri sticla are onduleuri pentru a inlesni oxigenarea vinului atunci cand este turnat in decantor. Principiul a ramas in continuare acelasi – baza trebuie sa fie ampla. Exista, de asemenea, si decantoare prevazute cu o sita, utila pentru filtrarea vinului atunci cand este turnat in pahare.

Atentie, decantarea vinului nu se poate face in carafa sau in alte vase de bucatarie. Sticla decantorului este subtire si forma lui este gandita pentru ca sedimentele sa se depuna la baza lui cat mai repede. Mai mult decat atat, pentru ca vinul umple decantorul pana la cel mai larg diametru al sau, lichidul intra mai bine in contact cu aerul si isi arata toate aromele. In cazul in care nu ai un decantor la indemana (desi, noi te sfatuim sa investesti intr-o astfel de ustensila absolut necesara celor care apreciaza cu adevarat vinul) poti folosi orice vas care are forma unui decantor si sticla subtire.

Etapele corecte ale decantarii vinului

Pentru vinurile vechi, cele pentru care se recomanda preponderent decantarea, procesul trebuie sa se desfasoare cat mai lin, pentru ca sedimentele lasate deja de vin in sticla sa nu fie agitate si amestecate cu lichidul.

Urmeaza turnarea continutului sticlei in decantor. Somelierii si oenologii recomada plasarea sticlei la lumina unei lumanari pentru a se observa momentul in care sedimentele se misca. Sticla se inclina in asa fel incat acestea sa nu fie agitate, iar cand se observa – cu ajutorul lumanarii – ca sedimentele se misca odata cu lichidul (acest lucru se intampla de obicei cand in sticla mai ramane putin lichid) se opreste turnarea vinului in decantor. Vinul se toarna usor in decantor in timp ce acesta este inclinat, astfel incat vinul sa ajunga prima data pe gatul decantorului si apoi pe baza sa.

In cazul vinurilor tinere, decantarea nu trebuie realizata dupa reguli la fel de rigide. Vinul poate fi turnat in decantor chiar intr-un ritm alert pentru a se oxigena cat mai bine. Dupa ce a fost turnat in decantor tot continutul sticlei, se asteapta 30 – 60 de minute inainte de degustare. Decantarea se face intr-o incapere in care sa nu fie lumina puternica, decantorul nu se plaseaza niciodata in bataia directa a rezelor de soare. De asemenea, temperatura din incapere nu trebuie sa treaca de 20 de grade Celsius. Cat este lasat la decantat, vinul nu trebuie agitat sau mutat.

In clipul video de mai jos poti vedea cum procedeaza un maestru somelier cand vine vorba despre decantarea unui vin rosu matur.

Servirea vinului dupa decantare

Dupa ce a trecut timpul necesar decantarii si aerarii vinului, se poate trece la servirea lui. Decantorul se apuca de partea superioara – gatul ingust – si vinul se toarna in pahare cu grija ca sedimentele sa nu ajunga si ele in pahare.

Odata ce vinul a fost decantat, el nu trebuie niciodata pus inapoi in sticla sau pastrat pentru o servire viitoare, deoarece isi pierde aroma.

Decantarea vinului este, asadar, un procedeu necesar pentru a putea vedea nuanta speciala a unui vin rosu, dar si pentru a-i simti toate aromele. Daca vrei sa te bucuri de un vin rosu taninos sau invechit la adevarata lui valoare, decantarea este absolut necesara.

Sursa foto: Shuttertsock