Consumator ocazional, cunoscător sau profesionist?
În lumea vinului puteți face pasul de la consumator ocazional la cunoscător experimentând în mod direct: cu cât mai multe soiuri degustați, cu atât cunoștiințele dumneavoastră în domeniu se vor îmbunătăți. Pentru cei interesați în a deveni experți în materie de vinuri, acum aveți posibilitatea de a urma cursuri specializate în domeniu. Nu vă îngrijorați, genul acesta de cursuri include și partea practică. Haideți să vedem ce opțiuni există la momentul de față, ce fel de cunoștiințe puteți dobândi și ce înseamnă până la urmă o diplomă în domeniu.

Sommelier- hobby-ul devenit profesie

Meseria de sommelier implică o cunoaștere aprofundată a vinurilor și nu doar din punct de vedere al varietății sau calității diferitelor soiuri. Un profesionist trebuie să cunoască în detaliu tot ce ține de domeniul vinurilor, de la procesul de fabricare la metoda de depozitare corectă, asocierea vinului cu mâncarea, citirea corectă a etichetei precum și pașii care trebuiesc urmați în cadrul organizării unei degustări de vin.
Sommelier-ul este cel care face selecția de vinuri bazându-se pe cunoștiințele proprii și nu trebuie confundat cu oenologul. Acesta din urmă este cel care produce și recomandă vinul, în timp ce sommelierul evaluează diferitele soiuri. Mai simplu, diferența dintre oenolog și sommelier este diferența dintre artist și criticul de artă.
Degustarea de vin reprezintă, să zicem, partea practică a meseriei. Orice astfel de eveniment trebuie organizat urmând recomandările unui profesionist. Ne referim aici la pașii care trebuiesc urmați, tipurile de pahare, carafe și alte obiecte de ,,recuzită” necesare precum și metoda corectă de degustare pentru a obține maximul de savoare al vinului ales.
Pentru a deveni sommelier ,,cu acte-n regulă” nu există decât o singură cerință importantă: pasiunea pentru vin. Deși degustarea unui vin implică pași care trebuiesc respectați, la fel ca în artă, critica va include o doză de subiectivitate. Cursurile de sommelier vă învață în primul rând procedura de degustare și metodele de analiză. Dacă sunteți dispuși să alocați o scurtă perioadă din timpul dumneavoastră unui astfel de curs, veți învăța destul de repede care sunt criteriile după care să vă ghidați atunci când vă aflați în căutarea vinului potrivit. Mai mult, veți studia asocierea vinului cu mâncarea și veți avea oportunitatea de a degusta, în funcție de cursul ales, varietăți de vinuri din toată lumea. Un astfel de curs se adresează tuturor pasionaților de vin. Nu este necesar să urmăriți neapărat o carieră în domeniu. Este doar un mod rapid de a vă îmbunătăți cunoștiințele în materie.

Cursuri și certificări

La momentul actual există suficient de multe opțiuni când vine vorba de cursuri, în funcție de orașul în care vă aflați. Cele mai bune cursuri sunt de obicei cele cu acoperire internațională. Un bun exemplu ar fi programele oferite de WSET care sunt disponibile și în România. WSET oferă patru programe diferite care se adresează oricărui pasionat în domeniu, de la începători (nivelul 1) la specialiști (nivelul 4 cu diplomă inclusă).
Cursurile acestea includ cunoștiințe teoretice precum și degustări de vin de toate tipurile, inclusiv vinuri fortifiate și spumante. Cursurile avansate oferă cunoștiințe detaliate despre cele mai cunoscute varietăți iar testele sunt compuse dintr-o parte teoretică tip grilă și una practică, mai precis degustarea a două vinuri. Cele patru module trebuiesc urmate în ordine. Desigur, este decizia dumneavoastră dacă doriți să urmați toate cele patru programe sau să vă opriți după unul, două sau trei. Diploma obținută este de folos în cazul în care doriți să urmați o carieră în domeniu. Pe de altă parte, dacă doriți pur și simplu să vă îmbunătățiți cunoștiințele în domeniu, cursurile tip WSET sunt probabil cea mai rapidă cale de a învăța de la profesioniști. Puteți găsi o descriere detaliată a modulelor oferite în România aici.
Indiferent ce variantă alegeți, cursurile în sine nu vă vor ocupa prea mult din timp. Un modul durează de obicei 24 de ore, timp în care veți învăța teoria și o veți pune în aplicare în cadrul degustării soiurilor incluse în programă.

Sommelieri vechi și noi

Meseria de sommelier implică pentru mulți dintre noi o anumită imagine clasică a profesionistului în domeniu, cu o ținută aparte și vaste cunoștiințe în materie de vinuri, pe care îl găsim prezent la evenimente exclusive din domeniu. Adevărul este că această imagine a început să devină desuetă. Multe restaurante și wine bars dispun de serviciile unui astfel de profesionist iar accentul se pune nu doar pe cunoștiințele sale ci și pe interacțiunea cu potențialul consumator. Cu cât cultura degustărilor de vin devine mai răspândită, cu atât imaginea clasică a sommelier-ului, de obicei asociată cu ideea de snobism, se va schimba. Un sommelier din generația nouă este în primul rând un om dispus să împărtășească din cunoștiințele sale, să ofere o recomandare și să promoveze cultura vinului în rândul pasionaților acestei băuturi, de la neofiți la experți.
Fie că doriți sau nu să începeți o carieră în acest domeniu, cursurile de sommelier vă vor ajuta să vă îmbogățiți cunoștiințele, vă vor oferi șansa să degustați vinuri din nenumărate regiuni ale lumii și vă vor oferi un plus de experiență cu care să vă puteți îndruma prietenii, cunoștiințele sau clienții atunci când vine vorba de alegerea cea mai bună în materie de vin. Dacă alegeți un astfel de curs strict din postura unui pasionat al vinului, veți avea șansa de a deveni expert în domeniu iar dacă doriți să transformați un hobby într-o potențială carieră, cursurile de sommelier sunt cea mai bună metodă de a porni pe acest drum.