Orice preparat gustos poate deveni o experienta culinara desavarsita cand este asociat cu vinul potrivit, iar potrivirea vinului cu mancarea este o prima conditie pentru a avea parte de o masa delicioasa. Iti vom arata in acest articol asocierile corecte si care vor face ca fiecare masa pe care o iei sa se ridice la inaltimea celor mai pretentioase papile gustative.
Cum asociem mancarea cu vinul cel mai potrivit in functie de criteriul corpolentei vinului?
Cum asociem vinul in functie de carnea pe care o consumam
Cum potrivim cele mai populare feluri de mancare cu vinul?
Asocieri ale felurilor de mancare gourmet cu vin:
Ce vinuri putem consuma in combinatie cu un desert?
Ce vin se serveste la branzeturi?

Cum asociem mancarea cu vinul cel mai potrivit in functie de criteriul corpolentei vinului?

Corpolenta vinului este o caracteristica importanta si care trebuie luata in considerare atunci cand se fac asociereile cu mancarea. Este vorba despre textura vinului, vascozitatea si consistenta sa. Vinurile corpolente, de pilda, lasa pe pahare asa numitele „picioare” sau „lacrimi”.
De obicei, vinurile corpolente au si un volum de alcool mai ridicat. si mancarurile pot fi clasificate în functie de acest criteriu, putin corpolente fiind considerate mancarurile pe baza de peste si foarte corpolente cele din carne rosie.
In functie de acest criteriu, facem asocierile in felul urmator:

Vinuri cu o corpolenta scazuta – sunt vinuri subtiri, de obicei albe, cu un volum de alcool mai scazut si se asociaza de obicei cu mancaruri de o corpolenta egala – peste, preparate vegetariene, salate, aperitive si alte preparate specifice mesei de pranz

Vinuri cu o corpolenta medie – pot fi si vinuri albe, dar si rosii si se asociaza cu feluri principale, care contin carne slaba, dar si paste, pizza, preparate cu sosuri mai grele, chiar si la unele preparate cu un soi de peste mai gras.

Vinuri cu o corpolenta mare – de cele mai multe ori sunt vinuri rosii, tari si se asociaza cu feluri de mancare ce contin carne rosie, dar si paste cu un sos mai greu. Este de preferat sa eviti asocierea unui vin corpolent cu mâncaruri acide sau foarte condimentate.

Cum asociem vinul in functie de carnea pe care o consumam

Fiecare tip de carne se asociaza cu un anumit vin. Iata care sunt asocierile corecte:

Carnea de porc – merge cu vin rosu, sec precum Feteasca Neagra sau Novac

Carnea de vita – se asociaza cu vin rosu sec precum Feteasca Neagra, Shiraz, Novac, Cadarca sau Negru de Dragasani

Carnea de miel – va fi pusa in valoare de vinuri rosii seci asa cum sunt Feteasca Neagra, Negru de Dragasani, Babeasca Neagra, Cabernet Sauvignon

Vanatul – merge cu vinuri rosii seci. Shiraz, Syrah, Feteasca Neagra sau Merlot sunt perfecte pentru acest tip de carne

Carnea de pui – se potriveste cu vinuri albe seci sau demiseci asa cum sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling

Carnea de curcan – este perfect complimentata de vinuri rosii seci precum Feteasca Neagra, dar si Zinfandel sau Brachetto

Pestele – se asociaza cu vinuri albe seci ca Chardonnay, Riesling, Feteasca regala, Sauvignon Blanc.

Ce vin servim in functie de ce peste consumam

Pestele este o alegere foarte sanatoasa, iar daca il asociezi cu vinul potrivit vei descoperi noi arome deosebite. Iata ce vinuri se potrivesc la cele mai consumate tipuri de peste:

Pestele afumat (sturion, tipar, crap) dar si sardine, hering, ansoa, macrou, somon – merg cu vinuri albe precum Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc, Viognier, Chardonnay si vinuri spumante

Pastravul, stiuca, salaul – merg cu vin alb sec sau demisec

Saramura de peste – merge cu vinul alb sec precum Francusa

Regula generala este de asociere a pestelui cu vinul alb, insa se poate servi si un vin rosé sec sau demisec in combinatie cu pestele.

Cum potrivim cele mai populare feluri de mancare cu vinul?

Iata o lista cu cele mai populare feluri de mancare si vinurile cu care se asociaza cel mai bine. Desigur, lista nu este exhaustiva, insa este cu siguranta bogata. Iata ce vin sa bei în functie de mancarea pe care o alegi:

Tocanitele se asociaza de regula cu vinuri seci, rosii, taninoase. Alatura-le un pahar de Feteasca Neagra, Pinot Noir sau Shiraz

Gulasul se potriveste cu un vin rosu sec. Serveste-l cu un Cabernet Sauvignon sau Cadarca

Iahnia de fasole se potriveste cu un vin rosu sec precum Feteasca Neagra

Mancarea de varza cu afumatura se potriveste cu un vin alb sec precum Pinot Grigio, Sauvignon Blanc sau Feteasca Regala

Pilaful si ciulamaua se asociaza cu vinuri albe seci si demiseci: Feteasca Alba sau Sarba

Preparatele pe baza de oua merg cu vin spumant.

Sarmalele din carne de porc si vitel se vor potrivi de minune cu o Feteasca Neagra sau cu un Pinot Noir

Pizza  merge cu vinuri rosii seci asa cum sunt Pinot Noir Chianti, Feteasca Neagra si Merlot

Pastele cu sos rosu se alatura vinurilor rosii, seci ca Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra sau Pinot Noir

Pastele cu sos alb merg cu vinuri albe seci precum Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc

Lasagna se serveste cu vin rosu sec asa cum este Rara Neagra, Merlot, Babeasca Neagra sau Cabernet Sauvignon

Fructele de mare se potrivesc de minune cu vinuri albe seci ca Sauvignon Blanc, Feteasca Alba,

Caviarul se asociaza mereu cu sampania

Branzeturile merg de obicei cu vinuri albe seci sau dulci, dar cele tari si bine maturate merg si cu vin rosu precum Shiraz, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon sau Cabernet.

Desertul se imbina cu vinuri albe si rosé dulci sau demidulci asa cum sunt Tamaioasa Romaneasca, Riesling, Chardonnay, Busuioaca de Bohotin

Asocieri ale felurilor de mancare gourmet cu vin:

La o masa prilejuita de o ocazie speciala si vinul trebuie sa se ridice la inaltimea preparatului. Iata ce vinuri se asociaza unor feluri de mancare gourmet:

Sushi si fructele de mare se potrivesc cu vinuri albe seci – Pinot Blanc, Pinot Grigio sau Chardonnay

Pieptul de rata si curcanul afumat se potrivesc si cu vinuri rosii, dar si cu vinuri albe sau rosé. Secretul este ca ele sa fie seci

Aperitivele care contin prosciutto se asociaza cu vinuri rosii seci precum Merlot

Rulada de cerb umpluta cu smochine se asociaza cu un vin rosu sec – Cabernet Sauvignon, Rara Neagra, Merlot sau Malbec

Rulada de fazan cu piure de castane se asociaza cu un vin rosu sec – Merlot, Pinot Noir

Un filé de morun cu sparanghel si sos olandez merge cu un vin alb sec – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling. Tot cu astfel de vinuri se potrivesc si filé-urile de calcan sau biban de mare

Ce vinuri putem consuma in combinatie cu un desert?

Deserturile merg în general cu vinuri dulci sau demidulci albe sau rosé si cu vinuri spumante, desigur.
Busuioaca de Bohotin, Tamaioasa Romaneasca, Riesling sau Muscat Ottonel sunt cele mai potrivite pentru deserturi. Si un vin rosu dulce merge cu unele deserturi, cele pe baza de ciocolata sau cafea. O prajitura tiramisu s-ar potrivit, de pilda, cu un vin rosu dulce sau demidulce.

Ce vin se serveste la branzeturi?

Este stiut faptul ca branzeturile merg de minune cu vinul, insa trebuie sa le asociezi in mod corect, daca vrei sa te bucuri de adevarata valoare a fiecaruia dintre ele. Iata cateva asocieri care vor scoate in evidenta arome nebanuite atat din branzeturi, cât si din vin:

Branzeturile proaspete precum Feta, Burrata sau Chévre – Sauvignon Blanc, vinuri rosé seci sau spumant rosé

Branzeturile cremoase, cu mucegai alb precum Brie sau Camembert – Sampanie, Chardonnay si chiar si Pinot Noir

Muenster merge cu Riesling si vinuri rosii de Burgundia

Branzeturile tari si maturate ca Emmental, Gruyere, Cheddar, Parmezan, Gouda – vinuri rosii bogate in taninuri – Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon, vin sherry

Roquefort, Gorgonzola – vin de Porto, vin sherry dulce

Vinul rosu merge cu:

carne rosie – vita, porc, vanat

unele deserturi, in special cele cu ciocolata, tiramisu in mod special

paste cu sos rosu

pizza

lasagna

gulas

branzeturi precum Emmental, Parmezan, Gouda sau Muenster

Vinul alb merge cu:

carne slaba – pui, curcan

peste

fructe de mare

sushi

paste cu sos alb

salate

deserturi

branzeturi precum Feta, Brie sau Camembert

Vinul rose merge cu:

salate si mancaruri usoare

aperitive

branza de capra

deserturi variate

preparate cu rata sau curcan

poate merge inclusiv cu preparate cu carne rosie si cu diverse tipuri de branzeturi

Recomandari generale de servire a vinurilor in timpul mesei:

Regulile de servire a vinurilor în timpul mesei spun ca vinurile albe se servesc mereu inaintea celor rosii, insa ordinea se schimba în cazul in care discutam de vinuri albe dulci. Vinurile seci se beau mereu inaintea celor dulci, iar vinurile usoare se servesc mereu înainte celor aspre si corpolente.
De asemenea, ordinea corecta este servirea vinurilor tinere înaintea celor mai vechi si a a celor racite inaintea celor la temperatura camerei.
In ceea ce priveste temperatura, trebuie sa stii ca vinurile rosii se servesc de obicei la temperatura camerei, în vreme ce vinurile albe si rosé trebuie racite înainte de a fi consumate.

Reguli generale de asociere a vinului cu mancarea:

Ori de cate ori nu stii ce vin sa asociezi la un anumit fel de mancare, ghideaza-te dupa regulile de mai jos:

gusturile opuse se complimenteaza între ele, asadar un vin dulce merge la o mancare acra sau sarata

ghideaza-te dupa temperatura de afara – iarna se servesc vinuri rosii si mai corpolente, iar vara se beau vinuri albe si rosé

carnurile rosii merg cu vinuri rosii, iar carnurile albe, salatele si preparatele usoare merg cu vinuri albe

mâncarurile mai grele merg cu vinuri corpolente

deserturile merg cu vinuri dulci

pestele merge mereu cu vinuri albe

daca preparatul servit a fost gatit cu vin, la masa se serveste acelasi tip de vin

Esti curios ce rezulta din diverse combinatii de arome?

Ca sa-ti dai seama care este rezultatul diverselor asocieri dintre mancaruri si vinuri, iti oferim un mic ghid in acest sens, cat si niste recomandari:

Acid + Acid

– rezultatul va fi unul lipsit de farmec, vinul isi va pierde aroma in fata aciditatii mancarii, asa ca nu trebuie combinate

Acid + Mancaruri bogate in grasimi

– o combinatie de succes pentru ca cele doua componente se complimenteaza reciproc

Amar + Amar

– ca si in cazul asocierii acid + acid, nici de data asta nu vei avea parte de un rezultat prea gustos, asa ca e cazul sa eviti asocierea unui vin amar cu o mancare amaruie

Amar + Mancaruri bogate in grasimi

– este o asociere castigatoare din toate punctele de vedere, incearc-o si nu vei mai renunta niciodata la ea

Dulce + Sarat

– poate fi o combinatie de succes, care sa aduca un farmec deosebit cinelor tale, insa este o imbinare rezervata celor cu gusturi deosebite, clar nu pentru toata lumea

Dupa ce ai parcurs acest articol ai aflat cu siguranta ce vin poti asocia cu cina din seara asta, insa trebuie sa stii ca, in definitiv, un vin cu adevarat bun si un preparat delicios si pregatit cu drag merg mereu bine impreuna, indiferent de aciditate, corpolenta sau alte astfel de aspecte. Ce combinatie dintre vin si mancare ti se pare cea mai reusita?

Sursa foto: Shutterstock